Selecteer een pagina

Geld krijgen is geweldig. Geld mogen houden is nog heerlijker. Fondsen hechten veel waarde aan een goede en tijdige verantwoording, omdat zij zelf ook verantwoording moeten kunnen afleggen aan hun bestuurders en aan de Belastingdienst. Zorg daarom voor een tijdige en correcte verantwoording van je project.

Hou je de termijnen en de subsidievoorwaarden van het fonds. Vermeld hun naam en logo op posters, folders, je website etc. en nodig ze uit bij belangrijke mijlpalen.  Zie de fondsen als je bondgenoten en hou rekening met hun belangen. Behandel ze met respect.

Subsidievoorwaarden en compliance

Het is ongelooflijk belangrijk om te voldoen aan de voorwaarden van een toegekende subsidie of donatie. Doe je dat niet, dan loop je een reëel  risico dat je – een deel van – het geld moet terugbetalen of – na een voorschot – het restbedrag niet krijgt.

En dat levert waarschijnlijk een probleem op: de uitgaven zijn immers al gedaan en terugbetalen betekent dat hetzelfde bedrag nog eens uit de kas gaat. Dubbel zuur dus.

Eén van de voorwaarden is in ieder geval de termijn waarbinnen je de verantwoording moet aanleveren. Over het algemeen is dit 3 maanden na afloop van het project, dus na de einddatum die in de toegekende aanvraag staat. Als je een factsheet hebt gemaakt zoals we in [hoofdstuk6] hebben behandeld, dan staat deze deadline in je agenda. Tel terug en begin op tijd met het  verzamelen en analyseren van de informatie die je erbij nodig hebt. Zeker als je een accountantsverklaring nodig hebt, is het zaak om de tijd in de gaten te houden. We weten allemaal dat er intussen alweer nieuwe projecten lopen. Zo gaat dat nu eenmaal, maar besef dat een goede afronding de basis legt voor een volgende aanvraag bij dit fonds.